A legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptam!

A legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptam

A legjobb pénzügyi tanács, amit valaha kaptam!

Minden embernek meg van a maga bölcsessége, amit szeret másokkal megosztani. Egyszerűbben mondva mindenki szereti „osztani az észt”. Viszont szép folyamatosan a sok bölcsesség közül kiemelkedik egy, amely egyfajta vezérelvvé válik. A pénzügyek területén egy nálam ebből is kiemelkedik: „A kereset nem egyenlő a költőpénzzel.”

Általában így kezeljük a pénzünket

Korábban rengeteg családdal emberrel kommunikáltam az ún. cash flow-ról, vagyis hogy ki hogyan osztja be a pénzét. A legnagyobb döbbenet az volt, hogy az emberek 80%-a szinte nincs is tisztában a kiadásaival. Amikor mondjuk, hogy összeírjuk a bevételeinket (300.000 forint) és a kiadásaink magasabbra jönnek ki (350.000 forint) akkor tudjuk, hogy valami nem stimmel.

Amennyiben azonban elfogadjuk, hogy a keresetünk nem egyenlő a költőpénzünkkel, akkor könnyen meg tudjuk oldani ezt a problémát, és megtaláljuk a rejtett keresetünket, vagyis azt a pénzt, amely úgy hullik ki a kezünk közül, hogy észre sem vesszük.

Könyvajánló: Mindenképpen javaslom, hogy olvassa el a Babilon leggazdagabb embere című könyvet (https://www.libri.hu/konyv/george_s_clason.babilon-leggazdagabb-embere.html ). Pontosan erről a témáról szól, és úgy fogalmazza meg, ahogy talán senki más.

Építsük fel a pénzügyeinket!

Csatlakozva az előző könyvhöz, leegyszerűsítve arról szól, hogy a bevételeink/keresetünk 10%-át semmiképpen ne költsük el, hanem fordítsuk megtakarításra, befektetésre. Azaz, a keresetünk nem egyenlő a költőpénzünkkel.

Az első lépés, hogy megfordítjuk az ide kapcsolódó gondolatainkat, és nem annyi pénzt spórolunk meg, ami a hó végén marad, hanem rögtön az elején elkülönítjük a megtakarítani szánt pénzt, és együtt kezeljük a kötelező kiadásokkal (rezsi; hitel vagy albérleti díj). Amint ez meg van, a maradék pénzünk már valóban a költőpénz.

Amennyiben ezt a folyamatot meg tudjuk szokni 3-4 hónap alatt, akkor ez természetessé válik számunkra. Automatikusan így fogjuk intézni a pénzügyeinket, és ez garantálja azt, hogy folyamatosan gyarapszik a vagyonunk életünk végéig.

Nyugodtabbak leszünk, és sikeresebbek

Van egy nagyon fontos mellékhatása a fent leírtaknak azon felül, hogy több pénzünk lesz. Egy szomorú statisztika szerint ugyanis a magyar családok több mint felének nincs 2-3 hónapra elegendő félretett pénze. Ilyenkor, ha történik egy baleset, akkor a család nagy bajba tud kerülni, és ez az érzés tudat alatt ott van mindannyiunkban, ami elég kellemetlen érzés. Viszont, ha van megfelelő mennyiségű megtakarításunk, akkor sokkal nyugodtabbak vagyunk, és ez hatással van a mindennapjainkra, a hangulatunkra.

Összegezve tehát keressünk akár 100 ezer forintot, akár 1 millió forintot a képlet ugyanaz, Ahogy megérkezik a bevételünk a 10%-át azonnal tegyük félre. Egyszerű, mégis nagyszerű megoldás.

Olvasson bele további cikkeinkbe is, ahol arról írunk, hogyan lehet mindenki gazdagabb, mint most. Sok gyakorlati tipp, hasznos gondolat, és sikeres emberek története vár Önre. Facebook-on ide kattintva tud követni minket.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást