A költség-kontroll jótékony hatása

A költség-kontroll jótékony hatása

A költség-kontroll jótékony hatása

Találkozott már azzal az érzéssel, hogy becsülettel dolgozik, a munkahelyén megbecsülik, évente fizetésemelést is kap, és mégsem tud szignifikáns előrelépést felmutatni az életében? Sajnos sokan találkozunk ilyen érzéssel. Tudatosan élő emberként ilyenkor az első gondolatunk az, hogy vajon mit rontottunk el? Az esetek túlnyomó többségében egy válasz a megoldás: Nem írtuk a kiadásainkat. 🙁 Megmutatjuk, hogy miért nem szabad ezt a hibát elkövetni, tartson velünk!

Azok a fránya kifogások

Első lépésben le kell győznünk a saját kifogásainkat. Kreatívak vagyunk, így számos különböző ok adódhat, amiért nem szeretnénk vezetni a költségeinket:

  • „Úgyis tudom, mire költök”
  • „Csak azt veszem meg, ami tényleg kell”
  • „Csak időpazarlás az egész”

Ha belegondolunk, ez mind valamilyen félelemből fakad. Egy olyan rossz érzéstől tartunk, hogy szembesülünk valami kellemetlennel. Mi is így érzünk, de ezt tudatosan kezelnünk kell magunkban, és akkor meg lesz az eredménye. Pénzben (is) mérhető eredménye.

Ezekre nem számítottunk

Szinte nincs is olyan közöttünk, aki nem tette volna meg ezt legalább egyszer, de a folytonosság a kulcsa az egésznek. Konkrét példával élve egyik csapattagunk elővette a 2 éve írt kiadás listáját, amire emlékezett. Megdöbbentő számok voltak rajta, és egyből szembetűnt, hogy „merre folyik ki a pénz a zsebéből”.

Az első érdekes tétel a tankolás volt. 2 éve nem vezetett annyit, és összesen havi 13.000 forint szerepelt a kiadási oldalon. Most hogy változott az élete (és a benzin ára is) ez a szám havi 35.000 forint.

Hipp-hopp, találtunk havi 20 ezer forint eltérést.

Az étkezés szinten jelentős eltéréseket mutatott, és ennek meg is van a pszichológiai oka. Ahogy elkezdünk jobban keresni, egyszer-egyszer meglepjük magunkat egy olyan étellel, ruhával, bármivel, amit korábban nem engedhettünk meg magunknak. Ez rendben is van eddig. Viszont innen válik általában szokásunkká, és olyan dolgokat vásárolunk meg, amihez nem elegendő az anyagi hátterünk.

Ne kapkodjunk, ha tudatosan építkezünk, folyamatosan egyre többet tudunk stabilan költeni is!

A számok hatalma

Gyakran emlegetjük, hogy persze van érzelmi oldala a pénzügynek, de itt igenis a számoknak kell dominálnia. Márpedig ha kiadásokról beszélünk, akkor az egyértelmű, hogy numerikus válaszokra lesz szükségünk.

És az igazi meglepetés, hogy már csak attól, hogy elkezdjük írni a kiadásainkat csökkenni fognak. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy papírra dobjuk a hiteltörlesztőnk összegét, és másnap kapunk a banktól egy levelet, hogy most már elég csak fele akkora összeget fizetni. Viszont van bennünk egy kis félsz, hogy megdöbbentő számot kapunk, egy-egy vásárlás után. És ezzel ki is szelektáljuk azokat a dolgokat, amelyekre valójában nincs is szükségünk, vagy nem engedhetjük meg magunknak. Ahogy korábban is írtuk, garantáltan a keresete 10%-át meg fogja találni, és nem fogja elherdálni.

Gondoljon csak bele, mit veszíthet vele, hogyha elkezdi rendszeresen írni, hogy mire költött, és havonta egyszer összesíti? Semmit.

Nagy segítség lenne számunkra, ha megírná a véleményét nekünk, akár emailben, akár a facebook-on, hiszen nekünk fontos, hogy Ön gazdagodjon(.hu) 🙂

Olvasson bele további cikkeinkbe is, ahol arról írunk, hogyan lehet mindenki gazdagabb, mint most. Sok gyakorlati tipp, hasznos gondolat, és sikeres emberek története vár Önre. Facebook-on ide kattintva tud követni minket.

És/vagy iratkozzon fel a hírlevelünkre lent, hogy olyan információkkal gazdagodjon, amelyeket a honlapon (és máshol) nem talál meg!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást