A Trónok Harca és a pénzügyek

A Trónok Harca és a pénzügyek

A Trónok Harca és a pénzügyek

Sárkányok, Havas John, és a többiek. Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallotta volna, de inkább ne követné a jelenkor legnépszerűbb sorozatát. Természetesen a fantasztikus elemek, a mágia, tűz és a jég párharca mind magával ragadó, de sokan nem „csak” ezért szeretik. Ha ezeket az elemeket elvesszük a történetből, akkor is hihetetlen érdekes társadalmi, demográfiai és ideológiai tényekkel, ötletekkel találkozhatunk. Érdekes a pénzhez való hozzáállás is. Figyelem, ez a cikk a szerző véleményét tükrözi!

Az egyén helyett a család, és a gyermekek támogatása

Viccesen mondhatjuk, hogyha még Puzsér Róbert is elismerően beszél a Trónok harcáról, akkor kötelező megnézni 🙂 Még relatív a történet elején az egyik nagy család (Lannister) vezetője (Tywin) mond valami nagyon érdekeset, az ő életszemléletéről,hogy mind meghalunk csak a család és családnév marad fent. Bár vagyonos ember volt ő nem a nagyobb gazdagságért tette, amit tett, hanem hogy letegye egy hosszú évekig uralkodó család alapjait.

A mi életünkben ez egy érdekes gondolat. Mondhatjuk azt, hogy nem a saját karrierünket tesszük a középpontba, hanem a gyerekekét. A megtakarításaink jelentős része nem a saját nyugdíjunkat célozza meg, hanem a gyermekekét, hogy legyen pénzünk arra, hogy a Harvard-ra, vagy mondjuk a Yale egyetemre járjanak.

Tegyük fel, hogy van három gyermekünk, mindhárom külföldön végez a tanulmányaival és ott is helyezkedik el. Mivel mi anyagilag támogattuk őket, és egyébként is szeretnek minket havonta küldenek számunkra 300 dollárt. 3 gyerekkel számolva havi 900 dollárt kapunk havonta, ami 260 forint-dollár árfolyamon számolva 234 ezer forint. Ez sok nyugdíjas megirigyelné, nem?

A karrieren legyen a hangsúly?

A Trónok harca két talán legkedveltebb karaktere Havas John, és Daenerys Targaryen. Mindkettőjük életútja érdekesen alakult. Egyiküket eladták egy lovas úrnak, és onnan kapaszkodott fel addig, hogy a legnagyobb sereggel rendelkezik, és a leginkább esélyes a trónra. Havas John pedig zabigyerekből vált a Hét Királyság legnagyobb területének Északnak a királyává. A közös bennünk, hogy becsületesen, hol segítséggel, hol szerencsével, de leküzdötték az előttük álló akadályokat. Példaképpé és követendő emberekké váltak.

A mai énünk számára ez az üzenet szintén működőképes. Foglalkozzunk azzal, hogy minél magasabbra jussunk, minél tudatosabban, és etikusan építsük az életünket. Pénzügyeinket tekintve is úgy kell építkeznünk, hogy bárki megirigyelje. Tudatosan építkezünk. Kerüljük a hitelkártyák és hitelek csapdáit, bevétel-kiadás táblázatot vezetünk. Idejekorán indítunk egy lakás-; nyugdíj megtakarítást, mert nem csak a jelennel foglalkozunk, hanem tudatosan készülünk a jövőre. Érdekesség, hogyha 40 évig havi 20 ezer forintot megtakarítunk átlagos hozamok mellett, akkor 35-40 millió forint vagyont tudunk felhalmozni. És végeredményben idős korunkban meg lesz mindenünk, amit felhalmoztunk, és a megfelelő tőkénk is, hogy ezt ne veszítsük el. Mi másra lenne szükségünk?

A lényeg, hogy a boldogsághoz vezessen az utunk

A Trónok harca nem véletlenül örvend minden korábbi sorozatnál nagyobb népszerűségnek. Azon túl, hogy szórakoztató, számos olyan szemszögből tudjuk nézni, amely nem csak szórakoztat, hanem elgondolkoztat, tanít. Ha azt itt leírtakat nézzük szembetűnő, hogy mennyire másként gondolkozhatunk az élet dolgairól. Pont ez az, ami miatt más utakat választunk, de a cél mégis mindenkinél ugyanaz: Boldognak lenni. Ha a gyerekeink boldogsága a legfontosabb, akkor így építjük életünket, ha a sajátunk, akkor úgy. Egy a közös mindkét útban: A pénzt mindig tudatosan és jól kell beosztani, kezelni, ebből senki nem engedhet.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást