Átlagos kereset, átlagos pénzügyek? Hogyan működik a gyakorlatban?

Átlagos kereset, átlagos pénzügyek? Hogyan működik gyakorlatban?

Átlagos kereset, átlagos pénzügyek? Hogyan működik a gyakorlatban?

Kis hazánkban sokan nem szívesen beszélnek arról, hogy mennyit is keresnek. Sőt, legtöbben azt sem tudják, hogy a keresetünk mire is megy el. Miért van az a jelenség, hogy a hónap végére elfogy a pénzünk? Nézzük meg, hogyan kezeljük a pénzünket, és hogy mennyit is ér valójában!

Mennyi is az annyi?

A legfrissebb KSH adatok szerint tavaly majd 10%-kal nőtt az átlagos bevételünk, és egészen bruttó 297 ezer forintra rúgott. Nemzetgazdasági szinten (családi adókedvezmény nélkül) ez nettó 197.500 forintnak felel meg a 2017-es évre, kerekítve 200 ezer forint.

Az átlagokkal mindig csak egy baj van, hogy kevés ember van, aki pont az átlag. Sokan jóval többet keresnek ennél, viszont nagyon sokan kevesebbet. Mégis valahogy ezzel a 200 ezer forinttal érdemes számolgatnunk, de arányosítani tudunk a mi saját keresetünkhöz, jó pár tételt.

Az alapszükségletek

Azzal tisztában vagyunk, hogy valahol kell laknunk. 🙂 Emellett ennünk, és innunk is rendszeresen kell, ami nincsen ingyen.

2016-ban az engedélyezett, és folyósított hitelek nagysága 5.875.541 forint volt. Ennek a havi törlesztőrészlete 20 éves távon 33-40 ezer forint közé tehető. 10 évnél 55-70 ezer forint.

Az egyetemi városokban az átlagos albérlet díja 80-110 ezer forint között mozgott a 2017-es évben, vagyis a bérleti díj ilyen szempontból kicsit magasabb.

Az élelem, és italfogyasztásra is nyugodtan számolhatunk havi szinten 50-80 ezer forinttal, és így összesen az alap szükségleteinkre nagyjából 100-130 ezer forinttal. Természetesen a rezsi sem maradhat el.

Mire költünk még?

Mivel az alapokat már számoltuk, most jönnek az extrák, amelyek valójában nem is azok. Nagyon fontos, hogy legyen magánéletünk, egyébként csak robotok lennénk, és csinálnánk monotonon ugyanazt. Így igenis tervezni kell a hobbi, buli, kikapcsolódásra fordított havi összeggel. Legyen ez egy sport, vagy színházbérlet, vagy rendszeres zenei koncertek, egy havi átlagot kell számoljunk magunknak, 30-40 ezer forinttal átlagosan.

A másik nagyon fontos tétel a megtakarításaink. Szintén azért kiemelten fontos, mert a megtakarításaink által tudunk előrelépni.

Ha jól számoltunk, akkor nagyjából 30-40 ezer forint marad meg egy így felépített háztartásban. Ebből szépen fokozatosan lehet építkezni. Első lépésben fel kell halmoznunk egy vésztartalékot, amihez tudunk nyúlni, ha úgy adódik, legyen legalább 2-3 havi keresetünk. Illetve közép-, és hosszú távú megtakarításokra is szükségünk van.

Tipp: Figyeljünk oda, hogy a felhalmozott pénzünk ne értéktelenedjen el. Vagyis, kalkuláljunk az inflációval, ami folyamatosan gyengíti a pénzünk vásárlói értékét.

Gyorsan végig is futottunk egy átlagos bevétellel rendelkező ember ideális havi pénzügyein. Ebből kiderült, hogy tudatosan odafigyelve kellemesen meg tudunk élni. Ráadásul úgy, hogy tényleg élünk is, és nem a „múkuskerékben” rohangászunk. A titok nyitja, a megtakarítás. Keressen fel minket, és segítünk Önnek kiszámolni, hogy hogyan tud előrelépni, és anyagilag, és idővel is gazdagodni!

Nagy segítség lenne számunkra, ha megírná a véleményét nekünk, akár emailben, akár a facebook-on, hiszen nekünk fontos, hogy Ön gazdagodjon(.hu) 🙂

Olvasson bele további cikkeinkbe is, ahol arról írunk, hogyan lehet mindenki gazdagabb, mint most. Sok gyakorlati tipp, hasznos gondolat, és sikeres emberek története vár Önre. Facebook-on ide kattintva tud követni minket.

És/vagy iratkozzon fel a hírlevelünkre lent, hogy olyan információkkal gazdagodjon, amelyeket a honlapon (és máshol) nem talál meg!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást